Sonntag, 3. April 2016

ΔΟΛΑΡΙΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΑΙΜΑ

Πού πάει η οικονομική "βοήθεια" των Αμερικανών

Οι ΗΠΑ ξόδεψαν 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές βοήθειες για διάφορα κράτη του πλανήτη, μέσα στο 2014. 

Πριν λίγες ημέρες, η Αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στο Ισραήλ κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο με το συνολικό ποσό να φτάνει πλέον στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ομπάμα μείωσε την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους κατά 80 εκατομμύρια δολάρια, κατεβάζοντας έτσι το ετήσιο πακέτο βοήθειας στα 290 εκατομμύρια. Οι ΗΠΑ προσέθεσαν με αυτόν τον τρόπο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ως βοήθεια στους Ισραηλινούς για "αυτοάμυνα".
Οι πρώτοι σε Αμερικανική βοήθεια (σε δολάρια):
Ισραήλ: 3,1 δις (το 9% περίπου της συνολικής αμερικανικής οικονομικής βοήθειας)
Αίγυπτος: 1,5 δις
Αφγανιστάν: 1,1 δις
Ιορδανία: 1 δις
Πακιστάν: 933 εκατομμύρια
Στο χάρτη παρακάτω που δημιουργήθηκε από την HowMuch.net, το σχετικό μέγεθος της κάθε χώρας είναι ανάλογο με την ενίσχυση που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το χρώμα της δείχνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την επίσημη αιτιολόγηση του Foreign Assistance report των ΗΠΑ, τα 3,1 δις πήγαν στο Ισραήλ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Τα χρήματα σε Αφγανιστάν, Ιορδανία και Πακιστάν πήγαν για οικονομική ανάπτυξη.
Μόλις το 24% των 35 δις πήγαν για ανάπτυξη προγραμμάτων υγείας, το 13% για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης και ένα 7% για έκτακτους λόγους οικονομικής ανάπτυξης.
Με 142 χώρες να λαμβάνουν βοήθεια από τις 188 χώρες που απαριθμούνται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το 2014, περίπου το 76% του κόσμου έχει λάβει κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, με την  πλειοψηφία να βρίσκεται εντός της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Η οικονομική βοήθεια ανά γεωγραφική περιοχή κατά το οικονομικό έτος 2014:
• Αφρική: 20%
• Ανατολική Ασία και Ειρηνικός: 2%
• Ευρώπη και Ευρασία: 2%
• Μέση Ανατολή: 20%
• Νότια και Κεντρική Ασία: 7%
• Δυτικό Ημισφαίριο: 4%
• Γενική ενίσχυση: 45%
Ανάλογα με τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, αυτή η κατανομή μπορεί να αλλάξει.
Χρηστος Δεμετης 
(Με πληροφορίες από το Vox.com)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen