Samstag, 5. März 2016

ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ

MΙΑ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ - ΤΕΛΕΘΡΙΟΝ PROJECT





Tρεις ώρες από την Αθήνα, στο χωριό Άγιος της Βόρειας Εύβοιας, μια παρέα τεσσάρων νέων προσπαθεί να αποδείξει καθημερινά πως ένας κόσμος αυτάρκειας που εναρμονίζεται πλήρως με τη φύση, είναι εφικτός.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα μέλη της οικοκοινότητας “Free and Real”, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2009, ευελπιστούν να «γίνουν η αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο».

Ο Παναγιώτης που ανήκει στην αρχική ομάδα των νέων που «εγκατέλειψαν» τη γκρίζα ζώνη της πρωτεύουσας για να επαναδιαπραγματευθούν τη ζωή τους στη φύση.
Γεννημένος το 1982, ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, είχε μια δουλειά που του πρόσφερε έναν αρκετά ικανοποιητικό μισθό, δωρεάν αυτοκίνητο και φορητό υπολογιστή. Δεν τον «γέμιζε» όμως με άλλα πράγματα.
Όπως μου λέει: «Βρίσκομαι εδώ γιατί έχω εντοπίσει το περιβάλλον που εκφράζω τη δημιουργικότητά μου πιο εύκολα. Με απλά λόγια είμαι πιο κοντά στον εαυτό μου. Έχει αλλάξει η κοσμοθεωρία μου. Ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο. Εδώ απλώς ενώνω τις τελείες μέσα μου και προχωράω».
Τι είναι αυτό που έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια; «Νιώθω πιο καλά και πιο πολύ».

Ο Αποστόλης με καταγωγή από τον Άγιο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Την «προ-οικοκοινότητας εποχή» εργαζόταν ως web designer. Παραδέχεται πως η ζωή στη φύση έχει πολλές δυσκολίες «αλλά πολλά περισσότερα μαθήματα. Με ξεκάθαρο στόχο και σεβασμό στις ικανότητες του άλλου μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε».
Η ζωή κυλάει με πολλές ώρες γεωργικής εργασίας -φύτεμα και συλλογή σπόρων, μελισσοκομικές εργασίες- κατασκευές, πρακτικά σεμινάρια και εργαστήρια ανοιχτά σε όλους έναντι μικρού ανταλλάγματος, δράσεις πάνω στην υγεία και την διατροφή, μέχρι γιόγκα και ακροβατικά. Η διατροφή τους είναι χορτοφαγική και ωμοφαγική ζώντας με όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα.
Με δυναμική και άνοιγμα στην κοινωνία τα μέλη της κοινότητας προσπαθούν να ολοκληρώσουν ένα εγχείρημα το οποίο χαρακτηρίζουν ως όνειρο ζωής: To «Τελέθριoν Project» θα είναι μια κοινότητα 12.000 τ.μ σε κυκλικό σχεδιασμό που θα χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα με δασόκηπο και λίμνες και θα χρησιμοποιεί για τις ενεργειακές του ανάγκες ένα σύστημα πολλαπλών πηγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έτσι οραματίζονται το «Τελέθριον Projecτ» οι δημιουργοί του. Ως μια ιδέα που μπορεί να ευδοκιμήσει και να την υιοθετήσει όλη η ανθρωπότητα.

Το σημαντικότερο όμως, θα είναι ένα σχολείο προσβάσιμο σε όσους έχουν το «μικρόβιο» της αλλαγής. Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Όρους Τελέθριον στα 450 μέτρα υψόμετρο.
Αυτό που θέλουν να αποδείξουν ο Αποστόλης και ο Παναγιώτης μέσα από αυτό το project είναι πως μια αυτάρκης κοινωνία μπορεί όχι μόνο να δημιουργηθεί, αλλά να έχει και πανανθρώπινη εφαρμογή.
Ανοικτοί σε νέες γνώσεις και προκλήσεις οι δημιουργοί του «Τελέθριον», μέχρι τότε, θα πειραματίζονται με τον εαυτό τους, τα όρια και τις αντοχές τους, τις σχέσεις και τα συναισθήματά τους, όχι κυνηγώντας την ουτοπία αλλά ζώντας μέσα σε αυτή.

Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Τελέθριον Όρους στα 450 μέτρα υψόμετρο και καταλαμβάνει έκταση 12.000 τ.μ.

O κεντρικός γεωδεσικός θόλος στο «Τελέθριον Project».
Έχει περίπου 100 τ.μ. μέγεθος και θα έχει και δεύτερο όροφο περίπου 70 τ.μ. Οι τέσσερις θόλοι γύρω του θα αποτελούνται από περίπου 60 τετραγωνικά ο καθένας.

Ο Παναγιώτης, ο «μάστορας» της οικοκοινότητας. Μέσα σε τέσσερα χρόνια είδε τη ζωή του να αλλάζει.
«Σηκώθηκα ένα πρωί στην Αθήνα και δεν με αναγνώριζα. Πήρα αμέσως την απόφαση να φύγω».



Τα γιούρτ, οι κυκλικές σκηνές όπου κοιμούνται τα μέλη της κοινότητας και οι επισκέπτες.
Θυμίζουν τις τεχνικές των Μογγόλων και έχουν πλήρη ενεργειακή αυτονομία.

Ο κεντρικός θόλος στο Τελέθριον Όρος. Οι συγκρίσεις με το αθηναϊκό τοπίο αναπόφευκτες.

Η χορτοφαγία και η ωμοφαγία είναι ένας από τους βασικούς κανόνες της οικοκοινότητας.
Πολλά από τα βασικά αγαθά για τη διατροφή τους αντλούνται από τους κήπους που οι ίδιοι φροντίζουν.

Ο Αποστόλης φροντίζει τον κήπο. Τα μέλη της οικοκοινήτητας έχουν πλέον σχέση αλληλεξάρτησης με τη φύση.


Ο μάγειρας της παρέας, Άλεξ, ειδικός πάνω σε θέματα χορτοφαγίας.

Οι οικοκοινότητες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως μικρά πειρατικά μέσα στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

Τα μέλη της οικοκοινότητας πειραματίζονται συνέχεια με σπόρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στιγμές καλλωπισμού.
Φυσική καλλιέργεια μανιταριών. Έξυπνες λύσεις για γκουρμέ φαγητά.






Mία οικο-κοινότητα στα βουνά της Εύβοιας

Στην ορεινή Εύβοια, στο βουνό Τελέθριο δημιουργείται μια ομώνυμη βιώσιμη οικοκοινότητα.
Ο στόχος του εγχειρήματος, όπως είναι η δημιουργία μιας πρότυπης, αυτάρκους, κυκλικής κοινότητα που θα  μοιράζεται τους πόρους, θα βασίζεται στην οικονομία της προσφοράς και θα σέβεται όλα τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι, σε κυκλική διάταξη, οι οποίοι θα συνδέονται μεταξύ τους, με μονοπάτια, αλλά και υδάτινα στοιχεία.

Σύμφωνα με το Livingreen, στο κέντρο της κοινότητας θα υπάρχουν 5 αλληλοσυνδεόμενοι γεωδαιτικοί θόλοι, καθένας εκ των οποίων θα φιλοξενεί και μια δραστηριότητας (για παράδειγμα: τέχνες, εκπαίδευση, εργαστήρια, ιατρείο, κλπ.). Προχωρώντας προς την περιφέρεια, 3 Yurt ενότητες, αποτελούμενες από 6 αλληλοσυνδεόμενα ατομικά Yurt, θα τοποθετηθούν ομοιόμορφα γύρω από το κέντρο της κοινότητας και θα χρησιμοποιηθούν για κατοικίες.
Όλη η κοινότητα θα βρίσκεται μέσα σε έναν δασόκηπο που θα δημιουργηθεί με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας και εκτός από τα αυτοφυή είδη θα φυτευτούν καρποφόρα και οπωροκηπευτικά τα οποία θα καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών σε τρόφιμα. Φυσικά, ολος ο κήπος θα καλλιεργείται με βιολογικές μεθόδους, ενώ θα υπάρχει και ολοκληρωμένο σύστημα κομποστοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες για την οικο-κοινότητα, αλλά και για να γίνεται μέλος της, επισκευθείτε την ιστοσελίδα του telaithrion.

ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 

Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κoντά τη ζωή σε μια οικοκοινότητα, η ZEGG στη Γερμανία προσφέρει διάφορες χαμηλού κόστους επιλογές για να τη γνωρίσετε και να αποκομίσετε τις εμπειρίες που σας ενδιαφέρουν:


ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

α) Εβδομάδες Εθελοντικής Εργασίας

Οι εβδομάδες εθελοντικής εργασίας στο ZEGG είναι ένας ιδανικός τρόπος να γνωρίσετε την κοινότητα, καθώς και να έρθετε σε επαφή με άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Δουλεύουμε στον κήπο, στην κουζίνα και στον ξενώνα από Δευτέρα έως Σάββατο, 5 ώρες την ημέρα. Τελειώνουμε με μια βραδυνή ομαδική συνάντηση για συζήτηση, χορό, μουσική ή άλλες δραστηριότητες. Οι εθελοντές μένουν τουλάχιστον μια ολόκληρη εβδομάδα και η ημέρα έναρξης είναι η Κυριακή. Εάν έρχεστε για πρώτη φορά, είναι καλό να συμμετάσχετε στην ξενάγηση που γίνεται κάθε Κυριακή στις 4 μμ και ξεκινάει από την πλατεία της κοινότητας.

Ημερομηνίες

Μάιος 11.05 – 18.05, 18.05 – 25.05, 25.05 – 01.06
Ιούνιος 01.06 – 05.06, 22.06 – 29.06, 29.06 – 06.07
Ιούλιος 13.07 – 20.07, 20.07 – 24.07
Αύγουστος 03.08 – 10.08, 10.08 – 17.08, 17.08 – 24.08, 24.08 – 31.08

Κόστος: 70 ευρώ ανά εβδομάδα (χορτοφαγική διατροφή και διαμονή σε δικές μας σκηνές).



β) Εβδομάδες Δράσης

Οι Εβδομάδες Δράσης είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες με τις Εβδομάδες Εθελοντικής Εργασίας. Η διαφορά είναι ότι οι εθελοντές δουλεύουν 7 ώρες την ημέρα, ενώ η διαμονή και η διατροφή είναι δωρεάν. Επειδή οι θέσεις κλείνουν γρήγορα, είναι καλό να κάνετε αίτηση τουλάχιστον 3 μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης.

Ημερομηνίες

02.03. – 09.03. Ανοιξιάτικη Εβδομάδα
25.05. – 01.06. Στήσιμο Σκηνών
17.08. – 24.08. Μάζεμα Σκηνών
09.11. – 19.11. Φθινοπωρινή Εβδομάδα



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

03 – 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η συνάντηση προσφέρει εργαλεία και τεχνογνωσία σε όσους ενδιαφέρονται να ζήσουν σε μια κοινότητα ή βρίσκονται ήδη στη διαδικασία δημιουργίας της. Όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια κοινότητα, δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε απο το μηδέν!

Στο εργαστήρι, άτομα που ζούνε σε κάποιες από τις μεγαλύτερες οικοκοινότητες της Γερμανίας θα μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους συμμετέχοντες. Επίσης, κάθε συμμετέχων κατέχει γνώσεις που είναι χρήσιμες για τους άλλους, ή θέτει ερωτήματα που εμπνέουν. Έτσι, μέσω από τη διαδικασία του Open Space θα δημιουργηθούν μικρές ομάδες, βιωματικά εργαστήρια και συζητήσεις πάνω σε θέματα όπως: Δημιουργία ενός κοινού οράματος -Επικοινωνία -Λήψη αποφάσεων -Επίλυση Συγκρούσεων -Οικονομία -Νομικά ζητήματα -Παιδιά και κοινότητα κλπ. Στον ελεύθερο χρόνο μας μπορούμε να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να χαλαρώσουμε γύρω από τη φωτία… Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να υπάρξει μετάφραση στα Ελληνικά

Κόστος Συμμετοχής (συμπεριλαμβάνει χορτοφαγική διατροφή και διαμονή σε δικές μας σκηνές): Ενήλικες 180 ευρώ, παιδιά 33 ευρώ. Δυνατότητα έκπτωσης σε ανταλλαγή με εργασία.

Πληροφορίες: Ζησούλα Κουρδάκη zisoula@gmx.net , τηλ. 004933841595256

Δήλωση συμμετοχής (κατά προτίμηση εώς 26. Μαΐου): empfang@zegg.de

β) Συνεργατική Επικοινωνία και Ενσυναισθητική Ηγεσία

14.07.2014 – 20.07.2014

Ένα διεθνές σεμινάριο αυθεντικής επικοινωνίας και δεξιοτήτων ενσυναισθητικής ηγεσίας για όσους αναζητούν την κοινωνική αλλαγή. Οι καιροί μας χρειάζονται νέες ηγετικές δεξιότητες. Μας καλούν να μετουσιώσουμε τον φόβο μας σε συμμετοχικές δράσεις ομαδικής ενδυνάμωσης, διαφάνειας, σύνδεσης και ροής.

Οι απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες για αυτή τη μετάβαση αποτελούνται από δυο στοιχεία: την ικανότητα να ωφελούμαστε από τις συγκρούσεις και την ικανότητα να καλλιεργούμε την συνεργασία.

Η Συνεργατική Επικοινωνία είναι μια βασική δεξιότητα που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να έρθουν σε βαθύτερη επικοινωνία με τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον.

Σε αυτό το σεμινάριο θα βιώσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις επικοινωνίας μέσω των εργαλείων Μη Βίαιης επικοινωνίας, βαθιάς οικολογίας και Φόρουμ.

Θέλουμε να εμβαθύνουμε την επαφή με τον εαυτό μας και να ενισχύσουμε τη συλλογική νοημοσύνη ώστε να βρούμε νέους τρόπους ενσυναισθητικής ηγεσίας που προάγουν πιο αποτελεσματικές δράσεις.

Κόστος σεμιναρίου (συμπεριλαμβάνεται η διαμονή και διατροφή) 443 ευρώ

Το κόστος του σεμιναρίου καθώς και τα ταξιδιωτικά καλύπτονται κατά 70% από το πρόγραμμα Grundvig. Υπάρχει η δυνατότητα άφιξης μια εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να μπορέσετε να συμμετάσχετε και στο συνέδριο Οικοκοινοτήτων (δείτε παρακάτω).



ΣΥΝΕΔΡΙΑ
GEN Europe – Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Οικοκοινοτήτων

09.07.2014 – 13.07.2014 

Τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν έναν τρόπο ζωής που να στηρίζεται σε κοινωνικές και οικολογικές αξίες, υπάρχει μια άνθηση στις πρωτοβουλίες δημιουργίας κοινοτήτων σε πόλεις και επαρχία.

Αυτό το καλοκαίρι, το ΖΕΓΓ θα φιλοξενήσει το 19ο συνέδριο του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Δικτύου Οικοκοινοτήτων (GEN Europe). Το συνέδριο προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας και δικτύωσης σε όσους ενδιαφέρονται για οικοκοινότητες ή ζουν ήδη σε μια, σε ενεργά μέλη αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, σε όσους αναζητούν ή έχουν να προσφέρουν λύσεις σε οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά θέματα καθώς και απλά σε όσους ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.gen-europe.org

Κράτηση θέσεων: gen@zegg.de


ΤΑΜΕΡΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ 
https://www.tamera.org/manifesto/index_gr.html

2 Kommentare:

  1. Με ηλεκτρικό ρεύμα και σπορους αγορασμένους κατα πόσο θα έχουν αυτέρκεια;;; Σαν ιδέα καλή πάντως....

    AntwortenLöschen
  2. Δεν χρειαζεται να αγορασουν σπορους, https://www.facebook.com/groups/724518897624654/?fref=ts

    ΕΔΩ Η ΣΕΛΙΔΑ
    https://www.facebook.com/FreeandReal/?fref=ts

    AntwortenLöschen